TEORETICKÁ ČASŤ:

Žiaci druhého stupňa klasických a špeciálnych tried sa zúčastnili dňa 13.9.2018 teoretickej časti  Ochrany života a zdravia. V každom ročníku sa preberali témy s týmto obsahom:

– riešenie mimoriadnych situácií – civilná ochrana

– zdravotná príprava

– pohyb a pobyt v prírode

Podľa pripraveného plánu triedni učitelia sa na piatich vyučovacích hodinách zamerali na tieto ciele OZO:

– oboznámiť s úlohami civilnej ochrany – organizovanie a riadenie záchranných prác, hlásnej a informačnej služby, poskytovanie núdzového zásobovania

– ako sa správať pri úniku chemickej a rádioaktívnej látky, čo spôsobuje biologické ohrozenie, postup manipulácie s podozrivou zásielkou

– určovanie svetových strán pomocou prírodných úkazov, buzoly a určovanie azimutov. Orientácia mapy, čítanie z mapy a topografické značky.

– ako sa správať pri požiari, hasenie a evakuácia, riziká lesných požiarov

– poznať základy prvej pomoci pri drobných poraneniach, popáleninách, správne použitie obväzovej techniky, vedieť zavolať prvú pomoc – t.č. 112

PRAKTICKÁ ČASŤ:

Účelové cvičenie, ktoré sa uskutočnilo 14.9.2018 sa začalo na školskom ihrisku praktickou prezentáciou bezpečného hasenia ohniska v lese pod vedením uč. Furmana spolu so žiakmi IX.A. Zopakovali si bezpečnostné postupy, hlavne kde sa ohnisko môže založiť a akým spôsobom ho uhasiť.

Ďalším programom bola prednáška p. uč. Sukovskej, ktorá spolu so žiakmi V.A triedy praktickou ukážkou prezentovali znehybnenie poranených končatín improvizovanými prostriedkami, uloženie postihnutého do stabilizovanej polohy.

Po týchto ukážkach nasledoval presun na lokalitu „Tri duby“ počas ktorého sa žiaci venovali zásadám orientácie v prírode podľa prírodných úkazov, kompasu, buzoly, mapy, učili sa vybrať a upraviť plochu pre stanovanie.

Organizátor: učitelia 2. stupňa bežných a špeciálnych tried

spracoval: Mgr. Stanislav Furman