Nočná obloha žiari tisíckami hviezd. Ak máte šťastie na jasné počasie a ste ďaleko od osvetlených miest, ponúkne sa vám úžasné vesmírne divadlo.

Aby sme sa o nich dozvedeli čo najviac navštívili sme Hvezdáreň a planetárium v Prešove. Prvá časť  programu bola v prednáškovej miestnosti s názvom

ROZPRÁVANIE O SLNEČNEJ SÚSTAVE.

Vieš, že slnečnú sústavu tvorí centrálna hviezda (Slnko) a telesá, ktoré obiehajú okolo nej? Je to osem planét a ich 173 doteraz známych mesiacov, ďalej trpasličie planéty a malé telesá Slnečnej sústavy (asteroidy, kométy …). Všetky planéty obiehajú okolo Slnka v tom istom smere (pri pohľade zhora je to proti smeru hodinových ručičiek) a všetky, okrem Venuše, Uránu, sa otáčajú okolo vlastnej osi týmto smerom. Mesiace sa pri obehu okolo svojich planét otáčajú aj okolo vlastnej osi. Celá slnečná sústava obieha okolo stredu našej Galaxie, Mliečnej cesty.

Po skončení prvej časti programu sme sa presunuli do planetária. Usadili sme sa v pohodlných kreslách a pod umelou hviezdnou oblohou sme sa vrátili do dávnej minulosti. Spoločne sme hľadali súhvezdia a vypočuli si zopár antických príbehov.

Návšteva Hvezdárne a planetária v Prešove  bola zaujímavá a poučná. Po skončení programu sme sa presunuli na malé občerstvenie do nákupného centra a v dobrej nálade sa vrátili autobusom domov