Svetový Deň Zeme 2019 – Chráňme naše druhy

Rachel Louise Carsonová v roku 1962 povedala, citujeme: „In nature, nothing exists alone.“ Voľne preložené to znamená, „V prírode, nič neexistuje osamote, či náhodne.“

V prírode všetko so všetkým súvisí. Príroda je ako jedna veľká sieť vzťahov, ak zasiahneme do jednej oblasti, odrazí sa to aj v tej druhej. Ak znížime populáciu jedného druhu odzrkadlí sa to aj na inej, na ňu hlavne potravne naviazanej.
Pre našu planétu sú milióny druhov rastlín a živočíchov „Darmi prírody“, ktoré poznáme a milujeme, a mnoho ďalších, ktoré ešte len musíme objaviť. Bohužiaľ, ľudia nenávratne narušili rovnováhu prírody, a ako dôsledok toho, dnes svet čelí najväčšej miere zániku druhov, už od dôb odkedy sme stratili dinosaurov pred viac ako 60 miliónmi rokov. Ale na rozdiel od osudu dinosaurov je rýchle vyhynutie druhov v dnešnom svete hlavne výsledkom ľudskej činnosti. Ak teraz nebudeme konať, zánik druhov môže byť najtrvalejším odkazom ľudstva. Všetky živé veci majú aj vnútornú hodnotu a každá zohráva jedinečnú úlohu v komplexnej sieti života. Musíme spolupracovať na ochrane zraniteľných a kriticky ohrozených druhov akými sú, alebo sa stávajú koralové útesy, slony, žirafy, veľryby, ľudoopy, šelmy, či hmyz a ďalšie.

 Zdroje: https://pis.sk/clanok/17923/svetovy_den_zeme_2019_-__chranme_nase_druhy.html

Dobrou správou je, že miera vyhynutia jednotlivých ohrozených druhov môže byť ešte stále spomalená. Potrebujeme sa však spojiť a začať si vážiť čo nám príroda milióny rokov ponúka. Dnešný deň sme si očistili okolie školy, obce Tuhrina ako aj okolité lesy od odpadkov. Potreba chrániť, neznečisťovať svoje okolie by malo byť každodennou rutinou. Nech je Deň Zeme každý deň.

Organizátor: vyučujúci ŠT

Spracovala: Ing. Marcela Marušová