Množstvo dennej dávky potravy by malo zodpovedať množstvu dennej energie, ktorú organizmus spotrebuje.

  • pravidelná strava, aspoň 5x denne (raňajky, desiata, obed, olovrant, večera),
  • znížiť príjem soli na 5 g denne,
  • obmedziť konzumáciu jedál a nápojov s pridaným cukrom,
  • denná konzumácia ovocia a zeleniny (5 porcií),
  • dodržiavanie pitného režimu, aspoň 2l tekutín denne (ideálne čistú vodu, bylinkové nesladené čaje, čerstvé šťavy z ovocia a zeleniny…),
  • zvýšiť príjem vlákniny, celozrnného pečiva, cestovín a celozrnných obilnín,
  • nahradiť stužené tuky (margaríny) panenskými rastlinnými olejmi (napr. slnečnicovým),
  • vyberať rôznorodé bielkoviny, ktoré zahŕňajú ryby, chudé mäso a hydinu, vajíčka, fazuľu a hrášok, nesolené výrobky a semená,
  • zvýšiť príjem nízkotučného mlieka a mliečnych výrobkov,
  • vyberať si menšie porcie jedla.